Altijd ziek na wijn?
Balen! Je wordt ziek na het drinken van wijn. En je hebt dit niet bij andere alcoholische dranken.
Dit komt waarschijnlijk door het conserveringsmiddel sulfiet wat wordt toegevoegd aan wijn.
Veel mensen zijn gevoelig voor het stofje sulfiet, dat toxisch kan zijn voor je lichaam als je het niet goed kunt verwerken.
Sulfiet moet in je lever worden omgezet in sulfaat.
Sulfaat wordt vervolgens via je nieren weer uitgescheiden.
Dit proces wordt ook wel sulfatie genoemd.
Belangrijk voor de omzetting van sulfiet in sulfaat is het mineraal molybdeen.
Want het enzym sulfiet-oxidase dat sulfiet uit de voeding bindt heeft dit nodig.
De eerste indicatie van ziek worden van wijn is een tekort aan molybdeen.
Dat zou helemaal niet gek zijn, omdat de dagelijks inname van het mineraal molybdeen in Nederland erg laag is.
Mijn advies is om zeker meer molybdeen bevattende voeding te gaan eten!
Gezonde voeding waar molybdeen in zit:
- peulvruchten (met name limabonen, groene bonen en linzen)
- donkergroene bladgroenten
- zonnebloempitten
- volkoren granen (met name boekweit)
- noten
- schelpdieren
Geen straf zou ik zegggen!
Maak bijvoorbeeld smoothies met groene bladgroenten, heerlijke salades, boekweitwraps, linzensoep, etc.
Kan ik verder nog iets voor je betekenen?
Zorg goed voor jezelf!
Lieneke
Referenties:
Signs and symtpoms, analysis from a functional perspective, Dick Wetherby
http://www.naturafoundation.nl/monografie/Molybdeen.html
http://www.gottswaal.nl/detail.php?cod=248&page=50&groep=
Dopamine-tekort? Meer energie en daadkracht met voeding- & leefstijladvies
DOPAMINE = DAADKRACHT Je voelt je niet optimaal, je ‘drive’ is weg, je hebt weinig energie, je bent vermoeid, snel afgeleid, je daadkracht is weg, je bent snel emotioneel en je hebt moeite met het nemen van besluiten. Dit zijn belangrijke signalen dat je...
Leefstijlgeneeskunde, dé oplossing?
Leefstijlgeneeskunde, dé oplossing? Enige dagen geleden keken wij naar de uitzending Dokters van morgen, waar het ging over voeding als medicijn. Deelnemers met overgewicht, hoog cholesterol, hoge bloeddruk en diabetes werden op een speciaal dieet gezet. Na 3 weken...
‘Overnight’ boekweit met amandelpasta en druiven
'Overnight' boekweitvlokken met druiven en amandelpasta Heerlijk ‘nootachtige’ smaak door de boekweit, amandelpasta en de walnoten. Vanavond maken en morgenvroeg alleen nog opeten! INGREDIËNTEN: 5 eetl. boekweit vlokken 1 eetl. gebroken lijnzaad...
Is er ook wijn zonder sulfiet?