Vet op je heupen en billen? Hormonale disbalans?
Zeker lezen!

 

Je vet zit met name op je billen en heupen. Het lijkt vooral aan de onderkant van lichaam te gaan zitten. Je bent dus eerder een ‘peer’ dan een ‘appel’. Waarschijnlijk heb je ook hormonale klachten. Zoals een heftige menstruatie, pijnlijke borsten, PMS, eetbuien rondom je cyclus, pijn in je onderrug, cellulitis, overgangsklachten en hormonale migraine. Herkenbaar? Dan is dit blog zeker interessant voor jou.

In mijn vorige blog heb je kunnen lezen dat de kans groot is dat je een hormonale disbalans hebt als je jezelf in bovenstaande herkent. In veel gevallen is er sprake van een teveel aan oestrogeen ten opzichte van progesteron. Je hebt ook kunnen lezen wat de oorzaak zou kunnen zijn. In dit blog lees je een aantal adviezen die je zelf zou kunnen toepassen om je hormonale balans te herstellen..

 

 

Eet en leefstijl

Hormonale klachten zoals hierboven beschreven kunnen een grote invloed hebben op je dagelijkse leven. In sommige gevallen kan het je leven zelfs behoorlijk beheersen. Want hormonen spelen een grote rol in alle verschillende levensfasen van een vrouw. Denk aan: vóór je eerste menstruatie, je vruchtbare periode, zwangerschap en daarna de menopauze.

Je eet en leefstijl heeft een grote invloed op je hormonale balans. Dus ook op het ontstaan van een disbalans en het weer in balans brengen van je hormonen. Lees hier wat je zelf allemaal kunt doen om jouw vrouwelijke hormoonbalans te verbeteren of te behouden bij een teveel aan oestrogenen.

 

 

Vermijd hormoon-verstorende stoffen

Je eierstokken zijn heel gevoelig voor niet-lichaamseigen hormonen. Stoffen uit ons milieu, afkomstig uit de chemische industrie kunnen onze hormoonbalans verstoren. Veel mensen denken dat het wel meevalt, maar dit is een groot probleem en inmiddels ook goed onderzocht en bewezen. Deze stoffen worden ook wel xeno-oestrogenen genoemd. Ze nemen in je lichaam de plek in van je eigen oestrogenen en je lever kan ze moeilijk afbreken. Op die manier krijg je klachten die behoren bij een oestrogeendominantie (te veel oestrogeen ten opzichte van progesteron). Ook als je in de overgang bent. Want je oestrogenen nemen dan af, maar je progesteron vaak nog veel meer. Het gaat dus om de balans tussen deze twee onderling.

 

Hormoon-verstorende stoffen kom je tegen in:

  • De anticonceptiepil. Veel vrouwen reageren erg gevoelig op ‘de pil’.  En daarnaast verstoord ‘de pil’ natuurlijk ook je vrouwelijke hormonen.

 

  • Groeihormonen uit Bio-industrie vlees, gevogelte en zuivelproducten. De dieren worden groei versnellende middelen, hormonen en antibiotica toegediend. Die krijg jij natuurlijk ook binnen als je vlees of zuivelproducten eet. Zeker als je hier gevoelig voor bent kan het voor een flinke hormonale disbalans zorgen. Kies voor biologisch hormoonvrij vlees, gevogelte en zuivelproducten.

 

  • Weekmakers (ftalaten) uit plastic. Denk aan plastic waterflesjes, de binnenkant van blikvoeding en thermopapier bij kassabonnetjes. Bewaar je voeding niet in plastic, drink niet uit plastic flesjes en gebruik geen plastic magnetron-schaaltjes (die hele magnetron is sowieso geen goed idee, maar dat een andere keer)

 

  • Conserveringsmiddelen uit verzorgingsartikelen. Denk hierbij aan make-up, bodylotion, douchegel, badschuim, dagcrème, lippenstift, nagellak, foundation, etc. Kies voor natuurlijke verzorgingsmiddelen.

 

  • Pesticiden op groenten en fruit. Maar ook in het vlees van dieren die deze groenten en fruit hebben gegeten. Kies dus zoveel mogelijk voor biologische groenten en fruit.

 

 

 

Vermijd alcohol, koffie en drugs

Ze kunnen zorgen voor een verminderde werking van je lever. Ze zorgen dus voor een verminderd vermogen om oestrogeen af te breken. Ook op die manier krijg je een overschot aan oestrogenen t.o.v. progesteron. Het verminderen van deze toxische middelen kan je hormonale disbalans zeker verbeteren. Ook roken is trouwens schadelijk voor je oestrogeenbalans.

 

 

 

Stressreductie

Het zal je vast niet verbazen dat stress een van de grootste veroorzakers is van hormonale klachten. Dat komt onder andere doordat je stresshormoon cortisol gemaakt wordt uit progesteron. Heb je chronische stress dan heeft cortisol voorrang op progesteron en blijft er niet veel progesteron meer over voor je vrouwelijke hormoonbalans. Overleven is immers belangrijker op dat moment. Dit zorgt dus voor een overschot aan oestrogeen ten opzichte van progesteron met alle gevolgen van dien.

Yoga, meditatie, mindfulness, etc. kunnen je helpen om je hormoonbalans te herstellen. Je kunt niet altijd alle stressoren uit je leven halen, maar je kunt wel werken aan de manier waarop je er naar kijkt. Dit kan veel stressreductie opleveren.

En minder koffie drinken helpt ook. Drink maximaal 2 kopjes per dag tussen 11.00 en 15.00.

 

Eet voldoende vezels

Eet voldoende vezelrijke voeding. Vezels kunnen ervoor zorgen dat je stoelgang soepel verloopt en dat de afgebroken oestrogenen niet te lang in je darmen blijven. Want anders neem je ze alsnog weer opnieuw op. Daarbij worden je darmbacteriën blij van veel vezels. Met name plantenvezels. Ga voor 40 gram per dag en start direct bij je ontbijt.

De meest geschikte vezels, rekening houdend met een gunstige bloedsuikerspiegel, haal je uit bijvoorbeeld:

– chiazaad (30 gram per 100 gram)

– lijnzaad (33 gram per 100 gram)

– donkergroen bladgroen (2,5 á 5 gram per 100 gram)

– alle soorten rauwe noten (+/- 5 á 10 gram per 100 gram)

– alle soorten bonen en peulvruchten (+/- 6 á 10 gram per 100 gram)

– fruit (1 á 8 gram per 100 gram)

– groenten (2,5 á 5 gram per 100 gram)

– glutenvrije granen (3,5 gr per 100 gram voor bv quinoa en havermout: 7,5 gr)

 

 

Verbeter je vetzuurbalans

Vermijd transvetten die met name voorkomen in koekjes, gebak, cake, croissants, margarine, halvarine, frituurvet, koffiemelk-poeder, chips, zoutjes, snacks, bouillonblokjes, sauzen, snoepgoed, ijs, etc.

Transvetten zorgen dat de wanden van je cellen verharden waardoor voedingsstoffen en zuurstof niet goed de cel in kunnen en afvalstoffen er ook niet goed uit kunnen. Daarbij verhogen transvetten ook je gewicht.

Eet juist gezonde vetten zoals omega 3 bijvoorbeeld uit vette vis, lijnzaadolie en hennepolie. Deze vetten zorgen wel voor een goede communicatie tussen je cellen en zijn nodig om hormonen aan te maken.

 

 

Eet kruisbloemige groenten

Kruisbloemige groenten uit de brassica-familie kunnen je helpen met het afbreken van een overmaat aan oestrogenen in je lichaam. Het stofje DIM is daar verantwoordelijk voor. Goed idee om lekker veel van deze groenten aan je menu toe te voegen. Let op: je moet ze wel kort verhitten of kneuzen om het stofje DIM vrij te maken!

  • Broccoli
  • Bloemkool
  • Boerenkool
  • Rode kool
  • Witte kool
  • Chinese kool
  • Rucola
  • Radijs
  • Tuinkers
  • Waterkers
  • Koolrabi
  • Spruitjes, etc.

 

 

 

Stabiliseer je bloedsuikerspiegel

Dit is een belangrijke stap. Je bloedsuikerspiegel is een belangrijke link tussen stress, je vrouwelijke hormonen, overgewicht en energie. Zodra je bloedsuikerspiegel normaliseert zal je een gelijkmatigere energie over de dag ervaren, beter over kunnen op vetverbranding en minder stress ervaren. Dit laatste is in veel gevallen gunstig voor je progesteronbalans.

Vermijd suikers en ‘snelle’ koolhydraten (brood, koekjes, snoepjes, pasta, etc.) om je bloedsuikerspiegel te normaliseren. ‘Langzame’ koolhydraten blijven wel een belangrijk onderdeel van je menu. Dat zijn bijvoorbeeld zoete aardappel, haver, boekweit, quinoa, en bruine rijst. Denk aan boekweitwraps of nasi van haver/ bruine rijst en puree van zoete aardappel.

Voor inspiratie kun je mijn ‘lunchen zonder brood’ e-book downloaden.

 

 

Neem aromataseremmers

Aromataseremmers zijn stoffen die ervoor zorgen dat je minder oestrogenen aanmaakt van testosteron. Onder andere wanneer je veel buikvet hebt wordt daar veel testosteron omgezet in oestrogeen. Geschikt zijn:

  • Reservatrol in druiven
  • Quercetine in appels, druiven en uien
  • Citrusflavonoïden in grapefruit en citroen
  • Apigenine in peterselie, selderij, munt en kamille
  • Oleuropeïne in olijfolie, brandnetels en lijnzaad

 

 

Kruiden

Soms zijn deze eet- en leefstijladviezen niet voldoende en is er iets meer nodig. Wat er precies nodig is, is afhankelijk van de exacte oorzaak van je hormonale disbalans. Zoals je in mijn vorige blog hebt gelezen kunnen de oorzaken divers zijn. Ik probeer deze oorzaak te achterhalen door een uitgebreide anamnese (vraaggesprek) en een online vragenlijst.

Bij een individuele behandeling werk ik graag met kruiden. Kruiden die ik graag gebruik bij een hormonale disbalans zijn: angelica sinensis, cimicifuga racemosa, curcuma longa, glycyrrhiza glabra, withania somnifera, vitex agnus castus, rosmarinus officinalis, trigonella foenum graecum, hypericum perforatum, ribus nigrum en salvia officinalis.

Ga nooit zomaar zelf aan de slag met kruiden. Het is van belang om de juiste kruiden te gebruiken. Kruiden die niet alleen passen bij jouw klachten, maar ook bij jou als persoon. Daarbij is er kennis nodig om de juiste kruiden met elkaar te combineren. Sommige kruiden versterken elkaar en anderen werken elkaar tegen. Ik maak graag een individueel recept op jouw lijf geschreven.

 

Ik hoor graag wat je van dit blog vindt, plaats je reactie hieronder.

 

Zorg goed voor jezelf!

Lieneke

P.s.: ben  je meer een ‘appel’ dan een ‘peer’? lees dan dit blog.

 

 

 

Buikvet? Zo kom je er vanaf!

Buikvet? Zo kom je er vanaf!

  Laat je buikvet verdwijnen door hormonale balans Je buik is te dik. En je raakt je buikvet maar niet kwijt. Je bent best een ‘stresskip’, soms heb je een onbedwingbare zoetbehoefte en je hebt energiedips gedurende de dag. Herkenbaar? Laat je Buikvet dan...

Lees meer